OMISTATKO AIKASI ?

02.04.2024

Päivässä on 24 tuntia, joista 8 olisi hyvä olla unta, 8 jotain mielekästä tekemistä ( esim. työtä) ja kahdeksan vapaa aikaa. Hallitsetko päiväsi tunnit vai vievätkö ne sinua ?

Liika lepo ei ole hyväksi muttei myös liika suorittaminen. Tasapaino on tärkeää ja tärkeää on myös tunnistaa kehon viestit. Monesti rakennamme arkemme täyteen tehtäviä ja illalla (ehkä) huomaa, että ei ole ehtinyt istahtaa hetkeäkään. Tai suorittaminen on niin pitkällä, ettei sitä edes enää huomaa, ihmettelee vaan, miksi on niin väsynyt koko ajan.

Ihmisellä on energiaa tietyn verran ja jos virta loppuu pitäisi ymmärtää pysähtyä. Nuorena monesti ajattelee, että kyllähän minä nyt jaksan vielä painaa pitkää päivää, levätään sitten vanhempana, sitten joskus... Joskus voi tulla nopeammin kuin arvaammekaan, kun keho ja mieli ei vaan enää jaksa ja tulee totaalinen burn out , pysähtyminen. Silloin kehon kroonistunut stressi voi viedä jopa useamman vuoden ja palautuminen on hidasta. Miten huomaisimme pysähtyä ajoissa ja hiljentää tahtia, antaa jatkuvan väsymyksen olla merkki siitä, että nyt täytyy hidastaa.

Suorittamisen malli tulee monesti lapsuudesta. Jo pienestä pitäen pitää päteä monessa asiassa tarhassa, koulussa, harrastuksissa ja myöhemmin työelämässä. Ehkä vanhemmat ovat olleet suorittajia ja sinua on viety harrastuksesta toiseen ja elämä on pitänyt koko ajan täyttää jollain tekemisellä. TYLSÄÄ EI SAA OLLA. Ja se voi olla jopa vähän pelottavaa, koska silloin on aikaa kohdata ne tunteet ja ajatukset, jotka liialla tekemisellä sulkee pois.

Mitä jos olisi hyvä hidastaa tahtia välillä, nostaa vaan jalat kohti kattoa ja sanoa EI, minä en nyt jaksa. Onko EI vaikea sana, oletko lapsuudessa tottunut siihen, että omat tunteet piilottamalla ja olemalla kiltti lapsi, saat hyväksyntää vanhemmilta. Ovatko vanhempasi olleet niin omissa ongelmissaan, että niissä ei ole ollut tilaa sinulle olla oma itsesi. Oletko jatkanut omassa elämässäsi samaa mallia, elämäsi on vain ja ainoastaan muiden palvelemiseen tai töissä loistamiseen, jotta itse voi hyväksyä itsensä. Voisiko vähempi riittää, voisiko olla riittävän hyvä vanhempi, työntekijä, puoliso, ystävä, joka osaa asettaa myös omat rajat ja antaa aikaa myös sille, mikä tuntuu kivalta ja tuo energiaa.

Varsinkin naiset ovat herkempiä miellyttämään ja unohtamaan itsensä. On monta roolia, äiti, puoliso, huolehtija, kaikki muu ennen itseä. Mitä jos sen olisi aika muuttua ?

Näitä asioita opettelemme Kiltin tytön syndrooma koulutuksessa. Käy katsomassa olisiko tämä sinua varten ja olisiko vihdoin aika luoda oman näköinen elämä ?le idean siitä, mitä he voivat blogitekstiltä odottaa. Sitä voi myös käyttää lyhyenä esittelynä blogitekstilistassa. Eri muokkaustavat saavat tekstin erottumaan muista teksteistäsi. Lue lisää nähdäksesi kuinka voit muokata blogitekstejäsi.