Mikä on ayurveda?

 

Ayurveda on maailman vanhin lääketieteen järjestelmä, joka kiinnostaa nykyisin myös Suomessa. Ayurvedasta haetaan elämäntapaohjausta, sillä onhan ayurveda sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda).

Ayurveda on luonnonmukaisen lääketieteen järjestelmä, joka tarjoaa näkökulmia elämän eri osa-aluille kuten terveyden ylläpitämiseen. Se on peräisin Intiasta ja pohjautuu Veda-tieteisiin. Sen vanhimmat tekstit ovat noin 3000 vuotta vanhoja.

Ayurvedatekstit antavat ohjeita:

  • terveyden saavuttamiseen
  • terveyden ylläpitämiseen
  • sairauksien ennalta ehkäisemiseen

Ayurvedan tavoitteena on täydellinen terveys, joka saavutetaan kun keho, mieli ja tietoisuus ovat tasapainossa.

Hoitomuodot

Ayurvedan tavoitteena on täydellinen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla. Teemme päivittäinen pieniä tai suuria virheitä, joka johtaa tasapainoisuuden järkkymiseen ja aiheuttaa sairauksia. Tasapaino tapahtuu noudattamalla oikeaa ruokavaliota, vuorokausirytmiä ja liikunta rutiinia.

Ayurvedan hoitotomuodot ovat mm.

Ayurveda-konsultointi (pulssiluenta)
Pätevä ayurvedalääkäri tunnistaa kehon epätasapainon pulssista, jonka perusteella pulssista saadaan tieto ihmisen kehosta ja toiminnasta.

Panchakarma
Pitkälle kehitetyt kehon puhdistusmenetelmät poistavat kuona-aineita kehosta.

Ruokavalio
Olet mitä syöt. Kullekin kehotyypille ja vuodenaikaan sopiva ruokavalio auttaa ylläpitämään terveyttä ja ehkäisee sairauksia.

Kaikki terveelliset ruoat eivät ole terveellisiä kaikille, koska meillä on erilainen kehonrakenne ja aineenvaihdunta. Sen vuoksi on tärkeää noudattaa kehotyypinmukaista ruokavaliota.

Yrtit ja mineraalit
Yrtit ja mineraalit auttavat korjaamaan epätasapainoa, joka aiheuttaa sairauden.

Vuorokausirytmi
Ihmisen käyttäytymisen sopeuttaminen vuorokauden- ja vuodenajan sekä doshan mukaiseksi.

Liikunta ja jooga
Joogaharjoituksilla kehitetään mielen ja kehon koordinaatiota, tietoisuutta ja fysiologia.

Doshat

Ayurvedan mukaan viisi elementtiä voidaan yhdistää pareittain, jolloin syntyy dosha.

  • vata (hallitsevat elementit ilma + eetteri)
  • pitta (hallitsevat elementit tuli + vesi)
  • kapha (hallitsevat elementit vesi + maa)

Doshat määrittävät kehotyypin. Jokaisella yksilöllä on erityisiä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, jotka erottavat hänet muista ihmisistä. Kun tuntee doshien toiminnan, pystyy ymmärtämään mm. yksilön aineenvaihduntaa, käyttäytymistä ja kehon rakennetta. Doshat ovat periaatteita, jotka sääntelevät koko kehon toimintaa.

Ihminen on terve, kun kaikki doshat ovat tasapainossa. Kun doshien välinen tasapaino järkkyy, syntyy sairauksia. Kuten liiallinen tuli aiheuttaa närästystä ja liiallinen ilma taas stressiä. Ayurvedan mukaisella ravinnolla, liikunnalla ja päivärutiinilla hoidetaan kehon epätasapainotila.

” Illness does not fall from the sky but is the result of all the small mistakes we make each day”. – Hippocrates

Vata
Vata (ilma) vastaa kaikesta liikkeestä kuten sydämen toiminnasta, verenkierrosta, suolen toiminnasta, hermoston sähköisistä impulsseista. Vata vaikuttaa myös tunteisiin ja aiheuttaa esim. hermostuneisuutta, pelkoa, ahdistusta kipua ja vapinaa.

Pitta
Pitta (tuli) vastaa aineenvaihdunnasta, ruuan muuntamisesta aineesta toiseen. Psykologisesti pitta herättää vihaa ja mustasukkaisuutta.

Kapha
Kapha (maa) vastaa vakaudesta. Kapha tarjoaa aineilla fyysistä rakennetta. Kapha dosha ylläpitää kehon vastustuskykyä. Psykologisesti kapha rauhoittaa.

Ota yhteyttä, mikäli aihe kiinnostaa!